Çarşamba, Temmuz 20, 2011

Günde bir portakal bakterileri uzak tutuyor

portakal
Amerika'da yürütülen bir araştırma projesinde, E. coli ve salmonella enfeksiyonlarını azaltmak için büyükbaş hayvanlara portakal kabuğu ve küspesi yedirmenin etkilerini araştırılıyor. Portakal kabuğu ve küspesi, ABD'nin turunçgillerin yetiştirildiği ve işlendiği bölgelerinde büyükbaş hayvanların tayınlarına eklenen yan ürün yemlerdir.
Genellikle yüksek besin değerleri, lezzetli oluşları ve düşük maliyelerinden dolayı hayvanlara verilen narenciye yan ürünleri, doğal antimikrobiyeller olan temel yağlar (ör. limonen) içerirler.
Narenciye yağı ve turunçgillerden üretilen diğer ürünlerin antimikrobiyel aktivitesi daha önce de bildirilmişti.
Escherichia coli O157:H7 ve Salmonella spp. insan gıdası kaynaklı, büyükbaş hayvanların sindirim sisteminde yaşayabilen mikrobik bakterilerdir.
Bu yüzden, büyükbaş hayvanların tayınındaki narenciye ürünlerinin E. coli O157:H7 ve Salmonella typhimurium popülasyonları üzerindeki antimikrobiyel etkilerini saptamak için bir laboratuar çalışması gerçekleştirilmiştir. Narenciye ürünleri, hem saf kültürdeki hem de işkembedeki mikroorganizmalarla fermentasyona girdikleri tüpteki E. coli O157:H7 and Salmonella typhimurium'un büyüme hızını azaltmıştır. Elde edilen sonuçlar, büyükbaşlara verilen tayına eklenen narenciye ürünlerinin fermentasyon son ürünlerinde kayda değer bir değişime sebep olmadan, işkembedeki E. coli O157:H7 ve Salmonella typhimurium sayılarını azalttığını göstermektedir. Bu verilere dayanarak, portakal küspesinin mevcut üretim uygulamalarına yatkın olan bir taşıyıcıda antipatojenik aktiviteye yol açtığı, tüketici için lezzetli bir "yeşil" çözüm olduğu, ekonomik açıdan uygun olduğu ve üreticinin elinin altında olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçlar, büyükbaşların tayınına eklenen portakal küspesi ve/veya kabuğunun, işkembede oluşan gıda kaynaklı patojenik bakterilerin sayısını azaltabileceğini göstermektedir. Portakal ürünlerinin E. coli O157:H7 veya Salmonella typhimurium'a karşı gösterdiği antimikrobiyel aktivitenin sindirim sisteminin alt kısmında da devam edip etmediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Daha fazla bilgiyi Zirai Araştırma Servisi'nden temin edebilirsiniz.

allaboutfeed.net'ten çeviridir.

Hiç yorum yok: